Obecná zabíjačka

Údená klobáska, jaternička, pečený bôčik…

Hmmm, pri týchto dobrotách sa istotne na nejednom mlsnom jazýčku zbiehajú slinky. A niet sa čo čudovať. Výrobky priamo od „sprostredkovateľa“ sú zaslúženou delikatesou a doprajeme si ich len výnimočne, teda ak je nejaká nezvyčajná príležitosť. A taký čas nastáva aj počas prvých mesiacov nového roka a s ním spojenými fašiangami. Takmer každá dedinka si práve vtedy zaplesá na svojich zábavách a plesoch, no taktiež zaobstará nemalé prasiatko, ktoré padne na úkor všeobecného blaha a ponúkne to najlepšie zo seba počas pravej, nefalšovanej zabíjačky. Jasenovce v tejto tradícii nezostali pozadu a tento rok, už od piatku dobrovoľní hasiči, zamestnanci Obecného úradu ako aj ďalší dobrovoľníci vyrábali, vyvárali, korenili, a z prasiatka ponúkali to najlepšie, aby v posledný fašiangový víkend – 25. 02. 2017 priniesli svojim občanom kúsok radosti, dobrôt a hlavne príjemne strávených chvíľ prostredníctvom prvých, dedinských, zabíjačkových hodov. Akciu zastrešoval starosta obce Ladislav Trybula, spolu s obecným zastupiteľstvom a niesla sa v duchu pravej jarmočnej atmosféry. Na verejnom priestranstve ponúkali „majstri kuchári“, to najlepšie čo z prasiatka môže byť, dobroty v podobe už spomínaných klobások, jaterníc, pečeného bôčiku, ale aj zabíjačkovej kapusty s mäsom, tlačenky, či k tomu pravých, fašiangoých šišiek. Príjemné popoludnie nesúce sa v duchu dobrého jedla, vône mäska a vareného vína, ktoré si občania kupovali nie za peniaze, ale za našu „vlastnú menu“ – „Jasenovský taľar“, doplnila aj príjemná hudba cez harmoniku Štefena Doboša z Ondavských Matiašoviec a kultúrneho programu v podaní speváčok – sestier Rakových, či „Jasenovských mažoretiek“. Nechýbali ani rozhovory a pár tancov, aby si občania naplno vychutnali posledné dni fašiangov a mohli tak s radostným srdcom a plným žalúdkom vstúpiť do nastávajúceho pôstu. Touto cestou by sa chcel starosta verejne poďakovať všetkým tým, ktorí venovali svoj čas a už v piatok sa pustili do prípravy tejto akcie samotnou zabíjačkou, či prípravou jedál. Zároveň vyjadruje veľké poďakovanie všetkým organizátorom a pomocníkom na čele s Vojtechom Mitterpachom, ktorí na základe skvelej spolupráce dokázali vytvoriť stabilný tím, s akým možno počítať aj do budúcna. Ďakujeme aj všetkým predstaviteľom verejnej a štátnej správy, ako aj ostatným hosťom, ktorí prijali naše pozvanie a strávili posledný fašiangový víkend v našej spoločnosti. No a predovšetkým treba poďakovať hlavnému aktérovi – prasiatku – ktoré ochotne položilo svoj život a vytvorilo tak novorozbehnutú tradíciu, ktorá si určite aj po budúce roky bude istotne získavať srdcia ďalších priaznivcov dobrého jedla a zábavy.

(Viac fotiek z tejto akcie nájdete v galérii 🙂  )

                 

Môže sa Vám ešte páčiť...